Nostalgiahuone Kymijoen rannalla

On syyskuu, ja kauden viimeiset tanssit Korialla Kallioniemen lavalla. On sunnuntai-iltapäivä, ja tanssijoita on niin nuoria kuin vanhempia.

”Vakioporukkaa”, sanoo Kari Ristola Korialta. Hän seisoo ovella järjestysmiehenä. Hänellä on aikaa käydä välillä syömässä makkaraa, sillä järjestyshäiriöitä on harvoin.

”Väki tulee tanssimaan. Jos on räväkämpi orkesteri, Korian kuppilajengi tulee tänne. Yksi oli kerran päihtyneenä”, hän muistelee kymmenen vuoden aikaa, jonka on ollut mukana.
Lavaa pitää urheiluseura Korian Ponsi. Ensimmäiset tanssit tanssittiin sotien jälkeen, vuonna 1948.

Takahuone eli nostalgiahuone on täynnä muistoja: seiniin ovat raapustaneet terveisensä monet menneiden aikojen kuuluisuudet. Takahuoneen vieressä on pikkuruinen huone, naisartistien meikkauskoppi.

Nahkatuoli on kuin suoraan 70-luvulta. Se on solistin paikka.

Tätä iltapäivää tahdittaa Markus Sextet. Vaikkei ilma ole kuuma, tanssiessa tulee sen verran hiki, että ulkolavallekin riittää pyörijöitä. Kymijoen maisema hurmaa: tanssilavaromantiikkaa parhaimmillaan.

Kotkalainen Eila Laitinen tanssii parinkin vakituisen kavaljeerin kanssa.
”Täällä ollaan kasvottuja. Nimet tai kotipaikat ei välttämättä tule selville.”
Osa kiitää parketilla tanssilenkkareissa, ja jotkut taivuttavat tangoa kuin ammattilaiset. Mutta se ei ole vaatimus: mikä tyyli tahansa kelpaa.

Sekstetti palaa tauolta, ja musiikki jatkuu: Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa…

xxx

Kallioniemessä on myös rokattu: paikalla järjestettiin vuodesta 1973 Koria Roll -rokkifestivaali. Vuonna 1976 esiintymässä oli Sleepy Sleepers vahvistettuna Dave ”Isokynä” Lindholmilla.

Kouvolassa pyöri tuohon aikaan Pikku-Palomäen ”pipojengi”, joka sai nimensä hohtavaneuleisista pipoistaan. Leena, nykyisin yli 50 v, oli jo jättänyt jengin ja muuttanut opiskelemaan Helsinkiin. Hän muistelee: ”Mun veli ja sen kaverit oli ostanu vanhan poliisiauton eli mustan maijan. Kun tulin Hesasta Koria Rolliin, pääsin niiden kyydissä. Parkkipaikalle oli kauhee jono, mutta väki antoi tietä, kun ne luuli et poliisit tulee.”

Autossa ei tietenkään ollut hälytysvaloa katolla, mutta täydestä meni.

Illan huipensi, että Isokynä tuli pyytämään tulta röökiin. Tuolloin oli muotia sippimallu, kymmenen kappaleen pieni Marlboro-aski, joita ostettiin muun muassa likkalyskän läheiseltä kiskalta.